Ο μήνας Νοέμβριος έχει ορισθεί παγκοσμίως ως ο μήνας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, ενώ η 13η Νοεμβρίου ορίσθηκε, για πρώτη φορά φέτος, ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος. Ως μια από τις σοβαρότερες μορφές καρκίνου, η «σιωπηλή νόσος» όπως πολλές φορές αναφέρεται, παραμένει δυστυχώς άγνωστη και αόρατη. Η ενημέρωση του κοινού σχετικά με τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και τις όποιες ενέργειες χρειάζονται στον τομέα της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του κρίνεται πλέον απαραίτητη.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου Πεπτικού Συστήματος (ΕΜΚΑΠΕΣ) στοχεύει να υλοποιήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης του ευρέως κοινού, ξεκινώντας από τη διοργάνωση ενός workshop ενημέρωσης – εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2014 στην Αθήνα και απευθύνθηκε σε έγκριτους δημοσιογράφους του ρεπορτάζ της υγείας, οι οποίοι με τη σειρά τους θα ασχοληθούν με τη διάδοση της πληροφορίας στο ευρύ κοινό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Δευτέρα 24/11/2014 12:00-14:00 στο κτίριο του Μουσείου Μπενάκη.

Με την ευγενική υποστήριξη της GENESIS PHARMA Α.Ε.

 

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΠΑΓΚΡΕΑΤΟΣ: ΚΑΙΡΙΑ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΝΟΣΟΥ

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε μια παγκόσμια πρωτοβουλία για περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση του κοινού

Η πρωτοβουλία έχει σκοπό να συσπειρώσει την παγκόσμια κοινότητα ασθενών και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς

ΑΦΕΤΗΡΙΑ: Η ΠΡΩΤΗ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΚΡΕΑΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ | 13.11.2014

Με αφετηρία την 1η Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος (13.11.2014) που θεσμοθετήθηκε από συλλόγους ασθενών από όλο τον κόσμο και υποστηρίζεται από την εταιρεία Celgene, ξεκινά μια διεθνής προσπάθεια για περισσότερη και καλύτερη ενημέρωση του κοινού για αυτή την εξαιρετικά απειλητική μορφή καρκίνου, με την οποία αυτή τη στιγμή ζουν 103.773 ασθενείς στην Ευρώπη.

Ο παγκρεατικός καρκίνος είναι ο 7ος πιο διαδεδομένος καρκίνος στην Ευρώπη και ο 4ος πιο θανατηφόρος καρκίνος, με πάνω από το 95% των ασθενών να καταλήγουν λόγω της νόσου. Σύμφωνα με έρευνες, σε κάθε 20 ασθενείς που διαγιγνώσκονται με παγκρεατικό καρκίνο, μόνο ένας αναμένεται να έχει επιβιώσει πέντε χρόνια αργότερα, ποσοστό μόνο 5,7% των ασθενών.

Η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια, για την οποία ενώνουν τις δυνάμεις τους η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ www.emkapes.gr) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. ( www.anticancerath.gr). Πρόκειται για μια πρωτοβουλία με στόχο την ενίσχυση της ενημέρωσης στη χώρα μας και την υποστήριξη των ασθενών και των οικογενειών τους, που φιλοδοξεί να συσπειρώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και να καλύψει ένα σημαντικό κενό ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Στο πλαίσιο της επίσημης Συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση της πρωτοβουλίας, που δόθηκε από τους δύο φορείς με την υποστήριξη της GENESIS Pharma, ανακοινώθηκαν και οι δύο αρχικές προτεραιότητες: η δημιουργία Μητρώου Ασθενών και η διαμόρφωση ηλεκτρονικής πλατφόρμας ενημέρωσης (website) για τον παγκρεατικό καρκίνο.

Σύμφωνα με τον Δρ. Χρήστο Δερβένη, MD, PhD, FRCS, Συντονιστή Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας Αγία Όλγα και Μέλος του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ: «Για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος ισχύει ο ίδιος κανόνας που αφορά όλες τις κακοήθεις παθήσεις: όσο πιο πρώιμη η διάγνωση, τόσο καλύτερη η έκβαση. Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ποσοστό ενημέρωσης, όπως έγινε αντίστοιχα με τον καρκίνο του μαστού, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πιο έγκαιρη διάγνωση, που ειδικά σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα, η δημιουργία Μητρώου Ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων».

Ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, επίσης μέλος του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ ανέφερε: «Η κακή πρόγνωση και τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης αυτής της μορφής καρκίνου πηγάζουν από το γεγονός πως διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο σε προχωρημένο στάδιο ή όταν έχει κάνει ήδη μεταστάσεις. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς διαγιγνώσκονται αφού έχουν κάνει μετάσταση. Τα έντονα συμπτώματα συχνά παρουσιάζονται καθυστερημένα, ενώ δεν υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Ορισμένες επιστημονικές εξελίξεις που συντελέστηκαν την τελευταία διετία στο πεδίο των στοχευμένων θεραπειών μάς κάνουν περισσότερο αισιόδοξους από το παρελθόν, ενώ όσο αυξάνεται η ενημέρωση γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, ελπίζουμε πως θα φέρουμε αποτελέσματα και στην πιο έγκαιρη ανίχνευσή του».

Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή, εκτός από το κενό στην ενημέρωση, δεν υπάρχει στην Ελλάδα επίσημος φορέας υποστήριξης των ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος και του περιβάλλοντός τους. Αυτό το κενό φιλοδοξούμε να καλύψουμε στο Κ.Ε.Φ.Ι., όπως κάνουμε με όλους τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τη μάχη με τον καρκίνο».

Το site www.worldpancreaticcancerday.org αποτελεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει απαραίτητα στοιχεία και όλες τις δράσεις γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο.